OORKAARSEN
FOTO


De kracht van het vuur heeft de mensheid al sinds de oertijd geboeid. Ook de oorkaarsen genieten dezelfde fascinerende belangstelling. Sedert eeuwen zijn zij dan ook als warmteceremonie in verschillende culturen bekend. Zij hebben geschiedkundige wortels zowel bij de steppevolkeren van SiberiŽ en MongoliŽ als in AziŽ en bij de Zuid- en Noord-Amerikaanse Indianen. Oude rotsschilderingen tonen de toepassing van oorkaarsen bij inwijdingsrituelen en medicinale ceremoniŽn. Door de Hopi's, de oudste Pueblostam, die een grote geneeskundige kennis en een hoge spiritualiteit bezitten, kwam dit gebruik naar Europa.

Traditioneel wordt de oorkaars (gemaakt van Yucavezels) gebruikt ter zuivering van de geest en het verdrijven van de negatieve energieŽn bij de voorbereiding van ceremonies, zoals bij de overgang van jongeling naar krijger of wanneer er belangrijke beslissingen moesten worden genomen.
Toen deze traditie meer in het Westen bekend werd, ontdekten de onderzoekers de weldadige 'neveneffecten' van de oorkaars : het verlicht hoofdpijn, sinusproblemen, keelpijn, oorsuizen, evenwichtstoornissenÖ m.a.w. alle klachten boven het sleutelbeen. Ook bij stress, angst, zenuwachtigheid hebben de oorkaarsen een goede invloed door de inwerking van de kruiden en het rustgevende resultaat van de behandeling.

Een lichte onderdruk in de oorkaars en een trilling van de stijgende lucht, te wijten aan de natuurlijke beweging van de vlam, geven een lichte massage aan het trommelvlies en de gehoorgangen. Hierdoor wordt de doorbloeding gestimuleerd en is er een onmiddellijk effect op de drukregeling in het oor. Gebruikers van oorkaarsen beschrijven dit als een gevoel van welzijn, bevrijding en verlichting van neus-, keel- en oorzone. Hoe verder de oorkaars opbrandt, hoe intenser het warmtegevoel zich manifesteert. Deze lokale aanvoer van warmte stimuleert de perifťre bloedsomloop, verstevigt het immuniteitssysteem en de zuiverende werking van het lymfesysteem. Door de bijkomende massage van het oor, worden de energetische punten en reflexzones van gans het lichaam evenals het lymfesysteem gestimuleerd.

In deze workshop kan je zelf het weldoende effect van deze oorkaarsen ervaren.

STARTPAGINA