Kruidenkennis – Najaar & Voorjaar

 

 Al sinds eeuwen wordt de kruidenkennis in alle culturen aangewend om ziektes en kwaaltjes te genezen bovendien werd deze kennis van generatie op generatie doorgegeven.  Door de moderne geneeskunde is dit gebruik bij ons in de vergetelheid geraakt en wordt het gebruik van de kruiden vaak beperkt tot het

domein van de keuken.

Foto: bernagie

 

Kruiden werden vroeger veel meer naar waarde geschat, het heerlijke basilicum heeft zelfs een keizerlijke titel gekregen. 

 

Toch is het ook nu nog handig om te weten dat je beginnende verkoudheden met een eenvoudige kruidenthee in de kiem kunt smoren.   Ook voor spijsverteringsstoornissen zijn er tal van remedies.

 

Kruiden kunnen makkelijk en met veel succes worden toegepast bij kinderen.  

 

Uiteraard zijn er aan de kruiden ook veel verhalen en legendes verbonden, die dikwijls sappig of grappig zijn, maar die ook een grond van waarheid  bevatten. 

 

Voordat we de kruiden op een juiste manier kunnen gebruiken, moeten we ze eerst leren kennen, in al hun verscheidenheid.

 

Heel veel kruiden vinden we gewoon terug in de tuin, langs een landweg of in het veld, als “onkruid”, maar ook dit onkruid kent vaak verschillende nuttige of lekkere toepassingen.  

In de lessenreeks gaan we dieper in op de verschillende kruiden en hun toepassingen.  Je leert de kruiden herkennen en determineren, ze indelen in verschillende families, en hun courante toepassingen.    

 

Foto: brandnetel

 

 

In de lessen die in het najaar worden gegeven gaan we dieper in op de bitterkruiden en kruiden voor de huidverzorging, omdat we die dan volop zien groeien en bloeien.

 

In de lessen die in het voorjaar worden gegeven ontdekken we het ontluiken van de natuur en bespreken we de voorjaars- tot de midzomerkruiden.

 

Elke lessenreeks staat op zichzelf en kan afzonderlijk gevolgd worden, maar in beide reeksen komen er andere kruiden aan bod en ze zijn in die zin zeker complementair aan elkaar.   

 

We volgen de kruiden op in het seizoen waarin ze voorkomen, en de lessen worden thematisch gegeven.

 

Deze lessen zijn een perfecte mix van theorie en praktijk, er worden ook heel wat recepten gemaakt en geproefd in de les.

 

 

Foto: goudsbloem