AROMATHERAPIE
FOTO
De Egyptenaren, Perzen en Indiërs kenden reeds de techniek van het distilleren van kruiden, planten en bloemen. Het is echter de Perziër Ali al Hoessein Ibn Abd Allah Ibn Sina, ons beter gekend onder de naam Avicenna (980 – 1037) die de basis legde van de moderne distillatie. Hij schreef meer dan 200 boeken, waaronder “Het canon van de heelkunde” welk als handboek 600 jaar later nog steeds gebruikt werd aan de universiteit van Leuven. Hij kan bijgevolg beschouwd worden als de grondlegger van o.a. de kennis van etherische olies.

Raar maar waar, het zijn de alchemisten die de distillatie methodes verder perfectioneerden. In hun waanzinnige obsessie om het aqua vitae (levenswater) te maken, wierpen zij de heilzame bestanddelen weg. De etherische olies waren voor hen waardeloos.

De moderne aromatherapie neemt een aanvang rond 1930, met als voortrekker de Fransman R.M. Gattefossé. Voor een echte wetenschappelijke aanpak moeten we wachten tot de jaren tachtig met als belangrijke figuren ; Henri Viaud en Pierre Franchomme. De heer P. Franchhomme ontdekte dat de etherische olie van eenzelfde plant zeer verschillend van samenstelling en werking kan zijn naargelang de oorsprong van deze plant. Zodoende determineerde hij de verschillende chemo-types. Als we bijvoorbeeld de rozemarijn nemen, hierin zijn twee chemo- types : het chemo-type verbenon, dat als levertonicum werkt en daartegenover het chemo-type borneon dat leverbelastend is.

De aromatherapie kan de dag van vandaag bogen op een degelijke wetenschappelijke ondersteuning. Over gans de wereld doen professoren regelmatig nieuwe ontdekkingen op gebied van etherische olies. Een evolutie die wij uiteraard op de voet volgen.

Aromatherapie is één van de zachtste therapieën met een zeer uitgebreid spectrum aan mogelijkheden. In de Angelsaksische landen staat de aromatherapie nagenoeg op hetzelfde niveau als de homeopathie. Meer en meer wordt de aromatherapie ook bij ons toegepast in klinieken, rust- en verzorgingstehuizen. Maar de etherische olies hebben evenzeer hun weg gevonden naar de huisapotheek, de EHBO kits, de schoonheidsverzorging, het kappers- en massagesalon. Een voordeel van de aromatherapie is dat men door het gebruik van zuiver natuurlijke producten een ziektebeeld op twee fronten kan aanpakken : fysisch en psychisch. Wist je dat het verstuiven van basilicum angsten vermindert (angst voor operaties, faalangst, examenvrees ...) of dat nerveuze mensen rustiger worden als er lavendel wordt verstoven in de huiskamer? Zowel kleine ongemakken (hoofdpijn, griep, verkoudheid, brandwonden e.d.) als meer hardnekkige kwalen (eczeem, cara, reuma, menstruatiestoornissen, PMS, CVS) kunnen vaak met schitterende resultaten behandeld worden. Evenzeer zijn er vele preventieve toepassingen mogelijk met aromatherapie: zoals versterken van de immuniteit, voorkomen van een droge huid en rimpels, sneller afvoeren van toxische stoffen uit ons lichaam, enz.

Onze oud-cursisten zijn zeer enthousiast over de geboden opleiding en houden ons op de hoogte van hun positieve en soms verbluffende resultaten. Zo heeft een ex-cursist een receptuur ontwikkeld en gecomercialiseerd tegen radiodermitis. Met als goed gevolg dat bij bestraling van de patient op oncologie er zogoed als geen brandwonden meer ontstaan. (zie onze website, rubriek wetenswaard)

Werken met etherische olies is niet ongevaarlijk. Expirementeren zonder enige vorm van kennis kan problemen veroorzaken, vandaar de noodzaak van een degeliike basisopleiding. Heb je belangstelling in deze fascinerende therapie, dan bieden wij u een didactisch hoogstaande opleiding aan die verdere specialisatie zeker ten goede komt. Om deze cursus te volgen is geen vooropleiding of basiskennis vereist.

De opleiding loopt over 20 avondlessen (ong. 60 lesuren) en bevat :
- evolutie van de aromatherapie
- bespreking van de kwaliteitsnormen
- de toepassingsmogelijkheden
- de chemie ( in verband met de praktische toepassingen)
- de bespreking van ongeveer 350 etherische olies en synergies, ook receptuur
- de psychische werking van 42 etherische olies
- de draagolies,.STARTPAGINA