Culinaire toepassingen met etherische oliŽn

 

Onze huidige voedingsindustrie wordt overspoeld door synthetische smaakstoffen, terwijl er vaak een heel lekker en veel gezonder alternatief bestaat in de aromatherapie.

 

 

Foto: salie

 

We gaan terug naar het ontdekken van de zuivere smaken.In steeds meer sterrenrestaurants wordt er gewerkt met etherische oliŽn.

 

Eťn van de meest verspreide en best gekende toepassingen is het gebruik van etherische oliŽn in ijsbereidingen.Vooral de etherische oliŽn van bloemen worden hier vaak voor gebruikt, zo kunnen we met lavendelolie een heerlijk lavendelijs maken, of met de etherisch olie van mandarijn een frisse lekkernij die ook bij kinderen zeer geliefd is.

 

Alle klassieke keukenkruiden worden verwerkt tot etherische oliŽn en we kunnen ze ook op die manier gebruiken, aardappelpuree gekruid met etherische olie van nootmuskaat, een heerlijke tomatensoep op smaak gebracht met etherische olie van laurier en oregano.

 

Zelf provenÁaalse olie maken, door toevoeging van etherische oliŽn is zeer eenvoudig, maar het resultaat is verbluffend.

 

Kip krijgt onmiddellijk een oosters tintje, door toevoeging van etherische olie van onder andere koriander, maar ook de klassieke kip met rozemarijn is makkelijk te maken.

 

Maar ook het maken van likeur en siropen mag niet aan ons lijstje ontbreken.

 

Er wordt in deze lessen vooral veel geproefd, maar ook zelf geŽxperimenteerd en gemaakt.Alle ingrediŽnten en benodigdheden worden voorzien.

 

Uiteraard is niet elke etherische olie geschikt voor inwendig gebruik en wordt er hier tijdens de lessenreeks grondig op ingegaan.

 

Door de hoge concentratie van de etherische oliŽn kunnen we ze spaarzaam gebruiken en behouden ze in vele gevallen ook hun werkzame stoffen.